• Onafhankelijk
  • Goed bereikbaar
  • 14 dagen bedenktijd
  • Eerlijk en transparant
  • Geen borg
  • Haal- en brengservice

Heeft Private Lease invloed op een nieuwe hypotheek?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja. Als je geld leent voor de aanschaf van een auto, kun je minder lenen bij de bank voor bijvoorbeeld een nieuw huis. Dat geldt ook als je een private lease contract afsluit; je hebt dan per slot van rekening een maandelijkse financiële verplichting. Je kunt je euro maar één keer uitgeven.

Het Keurmerk Private Lease beschermt consumenten tegen te hoge financiële lasten. Voordat je kunt wegrijden in je nieuwe leaseauto, wordt door de aangesloten leasemaatschappijen dan ook altijd eerst een draagkrachtberekening gemaakt. Zo weet je zeker dat je aan de maandelijkse verplichting kunt voldoen en niet voor verrassingen komt te staan. En deze maandelijkse verplichting wordt bij Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd, zoals dat ook bij een lening gebeurt.

Gevolgen beperkt

Aangezien een private lease contract een minder zware financiële verplichting is dan een lening, is vastgesteld dat slechts een deel van de maandelijkse verplichtingen bij Bureau Krediet Registratie (BKR) hoeft te worden geregistreerd. Alleen de rente en afschrijving – vergelijkbaar met rente en aflossing bij een financiering -  worden geregistreerd: 65% van de kosten. Het overige percentage staat voor onderhoud, verzekering en belasting: kosten die een ‘normale’ autobezitter ook heeft en dus al worden berekend in de kosten die een huishouden heeft.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een private lease contract met het Keurmerk Private Lease, na 12 maanden kan worden opgezegd. Tegen betaling van een vooraf bekende opzeggingsvergoeding kun je je verplichtingen eenzijdig stopzetten. Waardoor je geen financiële verplichtingen noch restschuld meer hebt. Dit in tegenstelling tot een lening voor een auto; daar blijft een hoofdsom of een restschuld die moet worden terugbetaald.

Meer kennis nodig

Als je een private lease contract hebt en een hypotheek aanvraagt, zullen banken al je financiële verplichtingen (dus ook je BKR registratie) meenemen in hun beoordeling. Omdat het fenomeen private lease bij BKR nog nieuw is, weten nog niet alle banken en andere financiële instellingen (die beoordelingen uitvoeren voor hypotheken) hoe deze registratie geïnterpreteerd moet worden. Daarom is de Stichting Keurmerk Private Lease hierover in gesprek met BKR, de Nederlandse Vereniging voor Banken en de Consumentenbond. Want alleen met het juiste financiële plaatje, kun je ook daadwerkelijk zorgeloos genieten van je leaseauto!