info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Private leasen of kopen?

Een vraag die we bij XLEasy vaak van onze (potentiële) klanten krijgen; private leasen of kopen? Uiteraard helpen we onze klanten graag verder met private lease, maar we geven wel altijd eerlijk advies. Vooral als ze zich afvragen 'wanneer is private lease interessant en voordelig?'. In sommige situaties is private leasen zeer gunstig, in andere situaties kan het onverstandig zijn.

Is private lease goedkoper dan kopen?

Of prive leasen rendabel en aantrekkelijk is, is een vraag waar je geen compleet en eenzijdig antwoord op kunt geven, omdat het simpelweg van tevoren niet vast te stellen is. Het nadeel van het kopen van een auto is dat je niet weet wat je aan zaken als onderhoud kwijt gaat zijn. Daarnaast betaal je bij het kopen van een auto uiteraard de aanschafwaarde van de auto en wordt de auto ook minder waard. Dit zijn onzekere componenten die je bij private lease niet hebt. Bij private lease is rente, afschrijving en onderhoud namelijk inbegrepen in je leasetarief.

Schaalvoordelen bij de leasemaatschappij

Het feit dat leasemaatschappijen groot inkopen en hierbij schaalvoordelen hebben is één van de redenen dat het leasen van een auto zeer gunstig kan zijn. Leasemaatschappijen hebben over het algemeen een aantal voordelen, waaronder;

  • Hoge korting op voertuigen. Leasemaatschappijen kopen in grote aantallen in en dwingen hierbij hoge kortingen af die je als particulier niet krijgt.
  • Onderhoud op grote schaal. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij bovenstaand punt; leasemaatschappijen kopen groot in en berekenen een gedeelte van dit voordeel door aan hun klanten.
  • Andere verzekeringstarieven. Private lease wordt vaak aangeboden in combinatie met een all-risk dekking. Leasemaatschappijen nemen in veel gevallen de cascoschade-dekking in eigen beheer, zonder dat hier een derde verzekeraar aan te pas komt. Dit in combinatie met een groot aantal rijdende voertuigen kan een voordeel opleveren.

De voordelen en nadelen van private leasen

Op deze pagina vind je aanvullende informatie over de verschillende voordelen en nadelen van private lease, zodat jij een goede beslissing kunt maken over je mobiliteit. Er staat waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een contract en welke voordelen je hebt als je gaat private leasen.


Vragen over private leasen versus kopen?

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.