info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Kan een leaseovereenkomst worden opgezegd bij ontslag?

Een private leasecontract is een juridische overeenkomst met een vooraf vastgestelde loopperiode. Het aangaan van een private leaseovereenkomst is een serieuze aangelegenheid waarover niet te licht mag worden gedacht. 

Een leaseovereenkomst is niet zonder opgaaf van reden op te zeggen

Immers, de leasemaatschappij, in dit geval XLEasy, koopt een auto en stelt deze, in ruil voor vaste, maandelijkse termijnen aan jou ter beschikking. Door het leasecontract op te zeggen, zou je XLEasy met een grote schuld kunnen opzadelen. Bij XLEasy zijn er een aantal gevallen waarin je de auto kosteloos mag inleveren, uiteraard zijn hier wel voorwaarden aan verbonden.

Ontslag kán een reden voor beëindiging zijn

Eén van deze situaties is het verlies van je baan. Jaarlijks verliezen helaas te veel mensen hun baan door bijvoorbeeld reorganisaties of faillissement. Doordat je je baan verliest, kun je in een situatie terechtkomen dat je de maandelijkse leasetermijnen niet meer kunt voldoen.

Baanverlies is op zichzelf onvoldoende reden om de leaseovereenkomst te beëindigen. Naast het verlies van je baan zijn er voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Wat zijn deze voorwaarden?

  • Je bent buiten je eigen schuld ontslagen en dit toon je aan met relevante documenten uit je ontslagprocedure en door met succes een WW-uitkering aan te vragen bij het UWV. Want alleen mensen die buiten eigen schuld zijn ontslagen komen in aanmerking voor een WW-uitkering.
  • Je informeert ons over de hoogte van een eventuele ontslagvergoeding of transitievergoeding en de hoogte van je WW-uitkering.

Op basis van je WW-uitkering en je ontslag- of transitievergoeding berekenen we of je inderdaad te weinig inkomen hebt om aan je maandelijkse leaseverplichtingen te voldoen. Als dat het geval is, zullen we je zo snel mogelijk informeren en kun je binnen drie maanden, kosteloos je private leaseovereenkomst opzeggen.

Nog openstaande kosten

Bedenk wel dat door de private leaseovereenkomst te beëindigen weliswaar je maandelijkse leasetermijnen stoppen, maar er kunnen nog openstaande kosten in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan: 

  • Achterstallige leasetermijnen;
  • Te verrekenen meer- en minderkilometers en;
  • Eigen risico van schades die zijn gebleken bij het inleveren van de auto.

Niet opzeggen, toch beëindigen?

Als je bent ontslagen, maar je bent draagkrachtig genoeg om aan de maandelijkse leaseverplichtingen te voldoen, dan kun je de leaseovereenkomst niet opzeggen. Als je dat wilt, kun je eventueel de overeenkomst afkopen of overdragen en zo de overeenkomst alsnog beëindigen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om een private leaseovereenkomst op te zeggen wegens ontslag? Neem dan contact met ons op, we beantwoorden graag al je vragen.