info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

WLTP-wijzigingen per 1 juli

Per 1 juli hanteert de Nederlandse overheid de WLTP-methode als basis voor het berekenen van de bpm-tarieven. Dat heeft effect op de prijzen én op de leasetarieven van auto’s die ná die datum worden afgeleverd. Heeft dit ook gevolgen voor jou? We leggen het graag uit.

In dit artikel beschrijven we waarom de WLTP-methode wordt toegepast en welke gevolgen dat heeft voor private leasetarieven.

Wat is bpm?

In Nederland kennen we de bpm. Deze ‘belasting van personenauto’s en motorrijwielen’ verhoogt de prijs van nieuwe personenauto’s. De hoogte van het te betalen bpm-bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger het bpm-bedrag. Andersom werkt het ook. Voor auto’s met een lage CO2-uitstoot wordt een lagere bpm in rekening gebracht. Zo wordt bij de aanschaf van een elektrische auto die geen CO2-uitstoot in het geheel geen bpm in rekening gebracht!

Meetmethode

Per 1 juli verandert de meetmethode waarmee de CO2-uitstoot van een auto wordt gemeten. Vroeger werd de NEDC-methode toegepast. Deze methode bood autofabrikanten ongewild ruimte om via technische kunstgrepen ervoor te zorgen dat een veel lagere CO2-uitstoot werd gemeten dan realistisch was, met als gevolg dat het bpm-tarief voor auto’s te laag was. 

Om dit gesjoemel met CO2-uitstoot te voorkomen is sinds enige jaren een nieuwe methode in gebruik. Deze WLTP-methode leidt tot realistischere CO2-uitstootwaarden.

Opties

Daarnaast houdt de WLTP-methode rekening met allerlei opties die de CO2-uitstoot beïnvloeden. Denk daarbij aan grotere velgen, bredere banden of een panoramadak. Deze extra’s verhogen de CO2-uitstoot van een auto en leiden dus tot een hogere bpm.


Nieuwe bpm-tarieven per 1 juli

Per 1 juli 2020 wordt de nieuwe WLTP-meetmethode ingevoerd in ons land. Dat betekent dat voor auto’s die vanaf die datum worden afgeleverd de aanschafprijs en dus ook het maandelijkse private leasebedrag wordt aangepast. 

Wat betekent dit voor jou?

Voor iedereen die nu al rijdt in een leaseauto verandert er niets. Het maandelijkse leasebedrag verandert voor jou niet door de wijzigingen die per 1 juli doorgevoerd worden. Heb je een nieuwe auto besteld bij XLEasy die vóór 1 juli wordt afgeleverd dan verandert er ook niets. Het afgesproken maandelijkse leasebedrag blijft gewoon geldig. Ook als je nu nog een auto bestelt bij XLEasy die voor 1 juli kan worden afgeleverd, heeft de verandering in de bpm-methodiek voor jou geen effect.

Afleveren ná 1 juli 2020

Heb je een leaseovereenkomst gesloten voor een auto die ná 1 juli wordt afgeleverd dan heb je grote kans dat de aanschafprijs van jouw auto en dus ook het maandelijkse leasetarief aangepast gaan worden. 

Nieuwe leaseovereenkomst

Sta je op het punt om een leaseovereenkomst aan te gaan? Dan is het verstandig om bij XLEasy te informeren wanneer de auto van je keuze geleverd kan worden. Wil je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan? XLEasy heeft een aantal extra aantrekkelijk geprijsde actiemodellen die snel geleverd kunnen worden. Kies je voor een van deze actiemodellen dan rij je misschien al voor 1 juli in je nieuwe auto.

Meer weten?

Wordt jouw nieuwe private leaseauto na 1 juli 2020 afgeleverd? Ben je geïnteresseerd in onze actiemodellen? Of heb je vragen over de bpm of de WLTP-methode? Neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen.