info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Veelgestelde vragen

Grote kans dat jouw vraag hier tussen staat!

Private Lease bestaat nog niet zo heel lang. Dus het is begrijpelijk dat je interesse hebt, maar ook begrijpelijk dat je vragen hebt. XLEasy begrijpt dit als geen ander. Dus hebben we de meest gestelde vragen hier voor je verzameld. Plus uiteraard de heldere antwoorden.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel ons die dan gerust via de contactpagina. Je krijgt snel en persoonlijk een goed antwoord. Uiteraard vrijblijvend.

E-book: Wat moet je weten over private lease?

Naast alle veelgestelde vragen hebben we ook de belangrijkste informatie gebundeld in het e-book: Wat moet je weten over private lease? Dit e-book is gratis te downloaden via onderstaande link!

Download het e-book

Algemeen
 • Voor een vast bedrag per maand maak je gebruik van een splinternieuwe auto. Wat verder allemaal inbegrepen is;

  • Reparatie en onderhoud
  • Pechhulp
  • Vervangend vervoer bij schade en onderhoud na 24 uur
  • SVI (schadeverzekering inzittenden)
  • Motorrijtuigenbelasting
  • WA verzekering
  • All-risk verzekering
  • Vervanging van banden

  Het enige dat je zelf moet doen is tanken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Kijk voor meer informatie op onze pagina over Private Lease.

 • Ja, dit is zeker mogelijk. Je kunt per e-mail, door te bellen naar 033 479 17 65 of via het contactformulier op de website in contact komen met één van onze leaseadviseurs.

 • Als je een klacht of opmerking hebt, dan horen wij dit graag. Wij proberen onze dienstverlening iedere dag te verbeteren en jouw feedback helpt ons daarbij. Zie onze klachtenregeling voor meer informatie.

 • Aan het einde van je leaseperiode kun jij jouw auto makkelijk laten inspecteren en innemen door onze inname partner Macadam. Macadam is een onafhankelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in het innemen en inspecteren van leaseauto’s. Lees hier meer over de werking van een inname.

 • Dat klopt, alle genoemde bedragen bij ons op de website zijn inclusief BTW (tenzij anders vermeld).

 • Er zijn veel verschillende leasevormen met hun eigen voor- en nadelen. Lees op deze pagina meer over alle verschillende leasevormen.

 • Private Lease is er voor iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs die voldoet aan de financiële toetsing van XLEasy. Deze financiële toetsing wordt uitgevoerd volgens de normen van het Keurmerk Private Lease.

  Bekijk deze pagina voor meer informatie.

 • Het voertuig mag in de landen komen die vermeld zijn op de groene kaart (het internationale
  verzekeringsbewijs) van het voertuig. Dit zijn:
  Oostenrijk, Albanië, Andorra, België, Bulgarije, Bosnië Herzegovina, Zwitserland, Cyprus, Tsjechische
  Republiek, Duitsland, Denemarken, Spanje, Estland, Frankrijk, Finland, Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Italië, Israël, Ierland, IJsland, Luxemburg, Litouwen, Letland,
  Malta, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Nederland, Portugal, Polen, Roemenië, Rusland,
  Zweden, Slowaakse Republiek, Slovenië, Servië, Tunesië en Turkije.

 • Ja, dat kan zeker. Wij kunnen de dealer waar we jouw nieuwe auto inkopen een voorstel laten doen voor het inkopen van je huidige auto.

  Lees hier meer over dit onderwerp.

 • De stichting ziet er op toe dat de keurmerkhouders eerlijke voorwaarden hanteren en consumentvriendelijk handelen. Het doel van het keurmerk is om openheid en helderheid voor de consument te creëren. Uiteraard is XLEasy in het bezit van dit belangrijke keurmerk!

 • Jazeker, wanneer de gemeente een verklaring nodig heeft, verzorgen wij deze voor jou.

Het Contract
 • Je hebt volgens de regelgeving van het Keurmerk Private Lease de mogelijkheid om de auto die jij hebt aangevraagd te annuleren tot 14 dagen na het tekenen van het contract. Je kunt afzien van je herroepingsrecht, instructies hiervoor kun je opvragen bij XLEasy.

 • Bij meer en minder kilometers is er een vast afgesproken bedrag aan centen per kilometer dat wordt verrekend. De hoogte van dit bedrag kun je terugvinden bij de specificaties van de auto en/of in jouw contract. Mocht je structureel meer of minder kilometers gaan rijden dan mag je na 12 maanden je kilometrage in je contract aan laten passen. Een teruggave van kilometers vindt pas plaats bij meer dan 5.000 minder gereden kilometers. Heb je bijvoorbeeld een contract van 15.000 kilometer per jaar en je rijdt er 9.000. Dan krijg je 1.000 keer de minder kilometer prijs terug.

  Goed om te vermelden is dat het bij XLEasy altijd om een gemiddelde gaat. Als je dus in jaar 1 2.000 kilometer teveel rijdt krijg je hier wel een afrekening van, maar wanneer je in jaar 2 2.000 minder rijdt heb je dit weer gecompenseerd. Aan het einde van je looptijd worden alle teveel of te weinig betaalde bedragen naast elkaar gelegd en krijg je een bedrag terug of een laatste afrekening. Let op; als je winterbanden in je contract op laat nemen kan de prijs per meerkilometer afwijken van de prijs die vermeld staat bij de auto.

 • Het is bij XLEasy mogelijk om je contract tussentijds te beëindigen. Je maakt de afgesproken contractperiode niet vol. Dit betekent dat we voor jou een opzegvergoeding gaan bepalen. Dit gebeurt aan de hand van een vast percentage van 40% over de resterende leasetermijnen.

  Voorbeeldberekening

  Je hebt een contract afgesloten voor 36 maanden waarvoor je een leaseprijs van € 250,- per maand betaalt. Stel dat je na 30 maanden besluit om je contract te beëindigen.

  • Je contract liep nog 36 – 30 = 6 maanden.
  • Waarin je € 250,- per maand had moeten betalen.
  • 6 x € 250,- = € 1.500,-
  • Je moet dus 40% van € 1.500,- is € 600,- opzegvergoeding betalen.

  Maximale opzegvergoeding

  Er is een maximum gesteld aan de opzegvergoeding. Dit is het verschil tussen de termijnbedragen die je tot het moment van opzegging hebt moeten betalen en de hogere termijnbedragen die je had moeten betalen als je een contract met een kortere looptijd had afgesloten. Je hebt een contract afgesloten voor 36 maanden waarvoor je een leaseprijs van € 250,- per maand betaalt. Stel dat je na 30 maanden besluit om je contract te beëindigen terwijl een contract voor 30 maanden € 275,- per maand kost.

  Voorbeeldberekening

  • Je hebt tot nu toe 30 x € 250,- = € 7.500,- betaald.
  • Bij een contract voor 30 maanden had je 30 x € 275,- = € 8.250,- moeten betalen.
  • De maximale vergoeding is 30 x (€ 275,- – € 250,-) = € 750,-

  € 750,- is meer dan de € 600,- die je moet betalen als er wordt gerekend met het vaste percentage van 40%. De opzegvergoeding bedraagt voor jou dus € 600,-.

 • Wat is het verschil tussen de OIV en de SVI?

  Naast de all-riskverzekering die we bij XLEasy standaard hebben krijg je van ons ook een gratis SVI; een schadeverzekering inzittenden. Een OIV is bij sommige leasemaatschappijen ook beschikbaar, daarom leggen we graag de verschillen even uit.

  De OIV – ongevallen inzittenden verzekering
  De OIV is een staffelverzekering die alleen bedragen uitkeert wanneer jij of één van de inzittenden overlijdt of blijvend invalide raakt.

  De voordelen van een OIV zijn:

  • Er wordt direct een vooraf vastgesteld bedrag uitbetaald;
  • Je kunt aanspraak maken op deze verzekering, ook al ben je zelf schuldig aan de schade.

  De nadelen van een OIV zijn:

  • Je betaalt er maandelijks een bedrag voor, maar dit is bij elke verzekering het geval;
  • Er wordt een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd en dit bedrag kan in verhouding tot de werkelijk geleden schade soms als ‘weinig’ voelen.


  De SVI – schadeverzekering inzittenden
  Een SVI is een beter dekkende verzekering dan de OIV, bij deze verzekeringen wordt namelijk naast immateriële schade ook materiële schade vergoedt. De immateriële en materiële schade kan bestaan uit bijvoorbeeld schade aan je kleding, laptop of telefoon, inkomstenderving (door arbeidsongeschiktheid), huishoudelijke hulp, medische kosten, transportkosten en begrafeniskosten. De schade-inzittendeverzekering dekt doorgaans tot een bedrag van één miljoen euro.

  De voordelen van een SVI zijn:

  • De dekking is ruimer dan bij een OIV;
  • Je kunt aanspraak maken op deze verzekering, ook al ben je zelf schuldig aan de schade.

  WA-verzekering voldoende?
  Wettelijk gezien is een WA-verzekering voldoende, alleen wanneer de bestuurder zelf een ongeval veroorzaakt, kan hij een groot deel van zijn schade niet verhalen. Voor de bestuurder kan deze verzekering dus uitkomst bieden. Hij kan hier zijn schade declareren die hij anders niet vergoed zou krijgen.

  Een ander voordeel van een schadeverzekering inzittenden en een ongevallen inzittendenverzekering is dat de schade snel afgehandeld wordt en je dus sneller geld in handen krijgt. Het is namelijk voor het schadebedrag niet belangrijk wie het ongeval heeft veroorzaakt.

 • Aan het einde van de looptijd is er soms de mogelijkheid om het contract te verlengen of om bijvoorbeeld de auto over te nemen. Soms is het echter ook aantrekkelijk om gewoon weer een nieuwe auto te nemen. Wij zetten de mogelijkheden graag voor jou op een rijtje.

 • Brandstof zit niet in de leasetermijn en zal je dus zelf moeten betalen.

 • Het zou mogelijk kunnen zijn dat je tussentijds van je contract af wilt, omdat je bijvoorbeeld een (nieuwe) hypotheek af wilt sluiten. Dan kun je het private lease contract overdragen aan iemand anders. Bij het tussentijds wisselen van één of meerdere debiteuren op het bestaande contract gaan we opnieuw het traject van de financiële draagkrachttoetsing in. De nieuwe contractant(en) wordt op dezelfde manier getoetst en zodra dit positief bevonden is kunnen wij het contract overdragen aan de andere persoon/personen. Het overdragen van een contract kost eenmalig €250 inclusief BTW.

 • Iedereen kan in principe privé en zelfstandig een contract afsluiten, ook als je getrouwd bent of met een partner samenleeft. Natuurlijk wordt vooraf wel naar het betreffende individuele inkomen gekeken of het voldoende is om het leasecontract te kunnen betalen. 

  Als beide inkomens nodig zijn voor een positief plaatje, dan moeten beide partners tekenen. Toetsing en registratie bij BKR vindt dan ook plaats op beide personen. En dan ben je dus beide contractpartij.

De Auto
 • Bij XLEasy lease kun je bijna alle merken en modellen leasen en kun je jouw voertuig zelf samenstellen.

 • Soms bieden wij ook gebruikte auto’s aan die je kunt leasen. Dit zijn altijd auto’s waarvan wij zeker weten dat deze geschikt zijn om als leaseauto in te zetten. Vaak is het echter zo dat een nieuwe auto niet duurder is dan een tweedehands auto, dan kun je beter lekker in een nieuwe auto gaan rijden toch?

 • De levertijd is per auto verschillend. Auto’s die op voorraad staan, zijn vaak al met ongeveer een 2 tot 3 weken leverbaar. Zo hebben we bijvoorbeeld altijd de zogenaamde 'XLEasy Deals', dit zijn auto's met een scherp tarief en ze zijn bijna altijd snel leverbaar.

 • Jij bent vrij om de auto bij de leverende dealer zelf op te halen. Echter, er bestaat ook de mogelijkheid om (tegen betaling) het voertuig op ieder gewenst adres binnen Nederland te laten afleveren.

 • Jazeker, wanneer er een nieuwe auto besteld wordt, kun jij ervoor kiezen dit bij jouw eigen dealer te doen. Het leasetarief kan hierdoor wel hoger uitvallen vanwege afspraken die wij met onze vaste dealers hebben gemaakt.

 • Dat mag, als jij het voertuig maar weer net zo inlevert als wij het aan jou hebben afgeleverd.

 • Dat is zeker mogelijk, indien de door jou gewenste auto beschikbaar is. Je kan hiervoor een verzoek indienen via onze contactpagina.

 • XLEasy zorgt ervoor dat jouw auto met een volle tank brandstof wordt afgeleverd. Dit staat ook vermeld in je contract. Zo kun je lekker op weg!

 • In basis zijn alle auto’s beschikbaar voor Private Lease. Wij hebben alvast een selectie van aantrekkelijke auto’s voor je gemaakt op onze modellenpagina. Via dit formulier kun je een offerte aanvragen voor een auto die niet op de website staat!

 • Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in de auto rijden. De contractant blijft wel altijd zelf verantwoordelijk voor het voertuig.

 • Dat mag, ook al hebben we het liever niet. Let er wel op dat de auto schoon en zonder interieurschade moet worden ingeleverd.

 • Als de banden onder jouw auto versleten zijn, kun je deze uiteraard laten vervangen. Neem contact op met XLEasy, wij zorgen dat je zo snel mogelijk weer met de goede banden de weg op kan.

 • Je mag de auto laten onderhouden bij iedere garage die door de importeur van het merk is goedgekeurd. Als je twijfelt, kun je altijd even contact met ons opnemen.

 • Je mag in principe alles vervoeren in de auto, als de auto maar niet ernstig vervuild (stank, gaten of vlekken) raakt. Als je hier vragen over hebt kun je het beste even naar het innameprotocol.

Financieel
 • Het maandbedrag staat in principe voor de gehele periode vast. Wijzigingen door de overheid kunnen wel van invloed zijn op het maandbedrag, je kunt dan bijvoorbeeld denken aan verhoging van het wegenbelastingtarief.

  Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag even naar de algemene voorwaarden.

 • Nee, dit is niet van toepassing bij Private Lease. Je betaalt enkel het overeengekomen maandbedrag.

 • Als je van jouw werkgever een mobiliteitsbudget ontvangt, kun je er voor kiezen om dit budget te besteden aan een Private Leaseauto bij XLEasy.

 • Private Lease is niet hetzelfde als een lening. Je gaat wel een langlopende financiële verplichting aan die bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd wordt. XLEasy vindt het belangrijk dat je niet in de financiële problemen komt. Daarom wordt altijd uitgebreid getoetst of Private Lease voor jou verstandig is.

 • Nee, deze worden rechtstreeks naar je doorgestuurd en je dient deze zelf te betalen.

 • Borg betalen is bij XLEasy niet nodig.

 • De maandtermijnen worden door middel van een automatische incasso maandelijks door XLEasy van jouw rekening afgeschreven. Dit gebeurt bij XLEasy op iedere eerste werkdag van de nieuwe maand.

 • Het antwoord op deze vraag is simpel: ja. Als je geld leent voor de aanschaf van een auto, kun je minder lenen bij de bank voor bijvoorbeeld een nieuw huis. Dat geldt ook als je een private lease contract afsluit; je hebt dan immers een maandelijkse financiële verplichting. Laat je dus goed informeren voordat je een private lease contract afsluit. Voor al je vragen over dit onderwerp kun je bij XLEasy terecht.

  Lees hier meer over dit onderwerp.

 • In sommige gevallen wel. Bij Private Lease heb je met andere kosten te maken dan bij zakelijke lease. Zo zijn de kosten voor zakelijke lease aftrekbaar voor de belasting en betaal je geen BTW. Je betaalt echter wel weer bijtelling voor privé gebruik. 

  Als je gaat voor Private Lease betaal je wél BTW en mag je de maandelijkse kosten zakelijk gezien niet aftrekken. Je betaalt echter geen bijtelling voor privé gebruik en je mag 19 cent per gereden zakelijke kilometer aftrekken van je winst.

  Lees hier meer over de keuze voor zakelijk of privé.

Acceptatie
 • Ja, 100% van de som van alle leasetermijnen wordt bij het BKR geregistreerd. Stel; je gaat voor €250 per maand voor 24 maanden een private lease contract aan, dan wordt er €6.000 geregistreerd. De meeste registraties bij BKR van consumenten zijn gewoon positief. Met de registratie wordt voorkomen dat consumenten eventuele nieuwe verplichtingen aangaan, die zij financieel wellicht niet kunnen dragen.

 • Ook zonder vast contract kun je in aanmerking komen voor een private lease contract. Als je geen vast contract hebt mag je door je werkgever een zogenaamde werkgevers- of intentieverklaring in laten vullen. Hiermee geeft je werkgever aan dat zij de intentie hebben om jouw contract op den duur te gaan omzetten in een contract voor onbepaalde tijd. Een format voor een intentieverklaring vind je hier.

 • Iedereen vanaf 18 jaar met een geldig rijbewijs, kan bij XLEasy een overeenkomst afsluiten. Wij hanteren hierbij geen maximale leeftijd. 

 • Wij vinden het belangrijk dat je geen verplichting met ons aangaat die je eigenlijk niet kan betalen. Daarom zullen wij eerst naar jouw financiële situatie kijken. Hiervoor hebben we nodig:

  • Een kopie van je identiteitsbewijs.
  • Een bewijs van vast inkomen.
  • Een bewijs van woonlasten.

  Lees over dit onderwerp meer op deze pagina.

 • Een borgstelling is enkel mogelijk door je ouders. Zij dienen dan net zoals jij hun gegevens voor de toetsing in en zullen vervolgens samen met jouw getoetst worden. Indien jullie samen voldoende draagkracht hebben, kan het contract worden opgemaakt. Zowel jij als je ouders komen vervolgens op het contract te staan. Dit betekent ook dat jullie beide dezelfde BKR-registratie krijgen. 

 • Bestellingen op de website van XLEasy zijn niet bindend. Offertes en/of bestellingen hebben een geldigheidsduur van 30 dagen en zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen en goedkeuring directie. Een offerte of bestelling vervalt direct zodra het gekozen model niet meer voorradig is.

Schade en Pech
 • Bij een tweezijdige schade moet je samen met de andere partij een schadeformulier invullen, bij een éénzijdige schade kan de schade online gemeld worden via: deze link. Neem vervolgens contact op met XLEasy. Wij zorgen dat jouw auto weer wordt hersteld in ons eigen schadecentrum.

 • De standaard eigen bijdrage bedraagt € 500,- per schadegeval. Na meer dan twee schadegevallen binnen een tijdsbestek van 12 maanden heeft XLEasy het recht dit te verhogen naar maximaal € 1.000,-. Je hebt altijd de mogelijkheid om je eigen risico te verlagen naar €250 of naar €125. Tussentijds aanpassen van het eigen risico is niet mogelijk.

 • In het binnenland en buitenland heb je toegang tot 24/7 pechhulp je kan hiervoor contact opnemen met  033 - 454 95 55. Je wordt hierbij doorverbonden met onze collega's van de berijdersdesk. Buiten kantooruren word je rechtstreeks doorverbonden met de ANWB. Indien je schade hebt maar nog wel kunt doorrijden dan mag je de schade melden via ons online schadeformulier

 • Het is mogelijk dat je de afgelopen jaren schadevrije jaren hebt opgebouwd. Vraag bij je huidige verzekering dan een verklaring op. Aan het einde van de leaseperiode kun je bij ons ook een verklaring opvragen. Dit kan een positief effect hebben op een eventuele nieuwe autoverzekering als je privé weer een auto(verzekering) aanschaft. Een verzekeraar mag zelf beoordelen of de verklaring over de leaseperiode meeweegt. In de toekomst kan dit dus gunstig voor je uitpakken.

  Ga dus zuinig om met je leaseauto. Net zoals je dat met een eigen auto doet!

 • Je hebt standaard recht op vervangend vervoer in Nederland als het onderhoud of de reparatie langer dan 24 uur heeft geduurd. Je kunt tegen meerprijs in het contract op laten nemen dat je direct vervangend vervoer wilt hebben. Bij verhaalbare schade krijg je altijd direct vervangend vervoer mee, dit kan in de meeste gevallen namelijk verhaald worden bij de verzekering van de derde partij.

 • Bij het innemen van de auto bekijken we of het een acceptabele schade is. In het Innameprotocol kun je vinden wat wij hieronder verstaan. Als de schade niet acceptabel is, dan belast XLEasy een eigen risico aan jou.

 • Bij ruitschade mag je een afspraak maken bij vestiging van Autotaalglas. Doe dit zo snel mogelijk, als Autotaalgas jouw ruit kan maken met een harsreparatie is het kosteloos. Als de ruit vervangen moet worden geldt een eigen risico van €65.