• Onafhankelijk
  • Goed bereikbaar
  • 14 dagen bedenktijd
  • Eerlijk en transparant
  • Geen borg
  • Haal- en brengservice

Ongevallen inzittendenverzekering - OIV

Met de Online Calculator van XLEasy stel je zelf de auto van je keuze samen. Heel eenvoudig en snel. Zo kies je zelf onder meer voor de uitvoering van je auto, de duur van het contract en je favoriete opties. Een van de opties waaruit je kunt kiezen is ‘OIV’. We krijgen regelmatig de vraag wat dit precies inhoudt.

Ongevallen inzittendenverzekering voor 'n vast bedrag

In het kort staat OIV voor Ongevallen Inzittendenverzekering. Een Ongevallen Inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit als jij of als één van de inzittenden van je auto blijvend invalide raakt of overlijdt bij een ongeval. Het maakt daarbij niet uit wie aansprakelijk is voor het ongeval, het betreffende bedrag wordt altijd uitgekeerd. Kies je voor deze optie dan wordt het maandelijkse termijnbedrag dat je betaalt voor private lease verhoogd met 3 euro. Dit geldt voor elke auto.

Uit te keren bedrag in lijn met schadebedrag?

Je moet wel bedenken dat het vaste schadebedrag dat een OIV uitkeert in veel gevallen aan de lage kant is. Mocht je bijvoorbeeld blijvend invalide worden door een ongeval dan zal het uit te keren bedrag mogelijk niet toereikend zijn om alle samenhangende kosten te dekken. Wil je een schadevergoeding ontvangen die meer in lijn is met de geleden schade? Dan is het verstandig om je wat meer te verdiepen in de voorwaarden van een Schadeverzekering inzittenden (SVI).

Snelle uitkering van bedrag bij OIV

Positief is dat een OIV gewoonlijk vrij snel het schadebedrag zal uitkeren. Dat komt doordat bij een OIV de verzekeringsmaatschappij de kosten van de schade niet verhaalt op de aansprakelijke partij, maar in alle gevallen uitbetaalt. Juist het bepalen van aansprakelijkheid voor een ongeval duurt  vaak enige tijd. Doordat aansprakelijkheid voor deze verzekering niet van belang is, kan uitbetaling relatief snel plaatsvinden.

Ook uitkering zonder aansprakelijkheid of bij eigen aansprakelijkheid

Een OIV keert niet alleen uit als je zelf aansprakelijk bent van het ongeval, maar de OIV keert ook uit als er geen aansprakelijkheid kan worden toegewezen. Denk daarbij aan een situatie waarbij een bestuurder een beroerte krijgt achter het stuur en vervolgens een ongeval veroorzaakt. Ook in dergelijke gevallen keert de OIV snel uit. Een OIV kan dus worden gezien als een vrij goedkope extra verzekering voor alle inzittenden van je auto.