info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Zakelijk leasen of private leasen

Zakelijk leasen of private leasen?

In de wereld van de automotive zijn verschillende leasevormen te vinden, voor zowel de particuliere als zakelijke markt. In dit artikel probeert XLEasy je op weg te helpen met informatie over de verschillende leasevormen en welke het beste bij jou past.

Welke leasevorm past bij jouw situatie?

Private lease – particulier

De naam zegt het al; deze leasevorm is gemaakt voor de particulier. Dit betekent echter niet dat je met een eigen onderneming geen gebruik kunt maken van private lease; juist wel! Bij private lease betaal je bijvoorbeeld geen bijtelling en kun je de (zakelijk) gereden kilometers opvoeren als kosten. Private lease is een totaalpakket waarin praktisch alle componenten zijn inbegrepen, behalve de brandstof. Deze componenten zijn;

  • Afschrijving en rente;
  • Pechhulp;
  • Motorrijtuigenbelasting/wegenbelasting;
  • Allrisk verzekering;
  • Schadeverzekering inzittende;
  • Vervanging van banden bij slijtage;
  • Reparatie en onderhoud;
  • Gratis vervangend vervoer bij schade en onderhoud na 24 uur.

Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van private lease? Deze pagina geeft hier meer informatie over.

Full operational lease - zakelijk

Full operational lease is de bekendste vorm van leasing op de zakelijke markt. Bij deze leasevorm zijn alle hierboven genoemde componenten inbegrepen. Het verschil bij full operational lease (zakelijk) ten opzichte van private lease is onder andere dat je niet geregistreerd wordt bij het BKR en dat je het volledige leasebedrag (inclusief brandstof) kunt opvoeren als kostenpost. Het nadeel (voor bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers) is dat je, naast je leasebedrag, ook bijtelling betaalt over de fiscale waarde van de auto wanneer je de auto privé gaat gebruiken. Lees op de website van XLLease meer over dit onderwerp.

Netto operational lease – zakelijk

Bij netto operational lease betaal je alleen voor het gebruik van de auto, hier zijn alleen de componentenafschrijving en rente bij inbegrepen. Zaken als de verzekering, wegenbelasting en het onderhoud zijn voor eigen rekening. Lees op de website van XLLease meer over dit onderwerp.

Financial lease - zakelijk

Financial lease is de tegenhanger van netto operational lease. Bij financial lease koop je de auto op afkoop en wordt de auto aan het einde van de looptijd jouw eigendom. Je betaalt hierbij de afschrijving van de auto inclusief een bepaald rentepercentage. Het kan zijn dat er bij financial lease gevraagd wordt om een aanbetaling (van bijvoorbeeld minimaal het btw-bedrag).

Financiering - particulier

Dit is geen leasevorm, maar toch goed om even aan te halen. Een financiering is de particuliere vorm van financial lease. Je gaat hierbij een lening aan en koopt de auto. Zaken als onderhoud, wegenbelasting en verzekering vallen hierbuiten.

Shortlease - particulier en zakelijk

Met shortlease heb je een leaseconstructie die zeer flexibel is. Shortlease is een vorm van leasing waarbij de auto vaak ongeveer 2 tot 12 maanden ingezet wordt. Shortlease is uiterst geschikt wanneer bijvoorbeeld tijdelijk een auto nodig is of als je niet vast wenst te zitten aan een langer leasecontract. Het nadeel van een shortleaseconstructie is dat deze relatief gezien duurder is dan een ‘gewone’ leaseconstructie vanwege de korte looptijd. Ook is het kiezen of ‘samenstellen’ van een auto niet mogelijk.

Verhuur - particulier en zakelijk

Verhuur is uiteraard de ultieme vorm van flexibele mobiliteit. Je betaalt bij verhuur vaak een bedrag per dag voor een bepaalde auto, afhankelijk van hoe lang je de auto wilt rijden. Als je de auto gaat rijden voor een periode van 3 maanden betaal je minder dan wanneer je de auto voor een week rijdt. Is verhuur dan hetzelfde als shortlease? Nee, niet helemaal; bij verhuur heb je namelijk de mogelijkheid tot opzegging. Wil je meer informatie over verhuur van onder andere personenauto’s en personenbussen? Neem dan contact op met onze collega’s van EasyRent.

Vragen over de verschillende leasevormen?

Heb je vragen over één van de verschillende leasevormen? Neem dan gerust contact met ons op door te mailen naar info@xleasy.nl, door te bellen naar 033 - 479 17 65 of door ons contactformulier in te vullen. Wij helpen je graag verder!