info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Een beslagen autoruit

04 - 11 - 2021

Nieuwsoverzicht

Het is toch wel een van de vervelendste dingen. Je stapt 's ochtends vroeg je auto in en je ziet tot je spijt dat je voorruit volledig beslagen is. Je zet snel je ruitenwissers aan in de hoop dat het aan de buitenkant zit, maar helaas het vocht zit toch echt aan de binnenkant. Dan maar snel de blazer en verwarming vol aan, maar op een koude ochtend maakt dit ook niet direct het verschil. Wachten tot je motor warm is, is met de belasting van je portemonnee en het milieu vervolgens ook niet de oplossing. Het makkelijkst zou voorruitverwarming zijn, maar helaas heeft lang niet elke auto deze optie. Maar wat kan je dan doen om het te voorkomen of het zo snel mogelijk te verhelpen? 

Waarom beslaat je voorruit?

Het simpele antwoord is vocht in je auto dat door het tempratuurverschil afkoelt en hierdoor condenseert. Dit vocht komt op allerlei manieren je auto in, door vochtige schoenen, een natte jas of zelfs al door je ademhaling. In het ergste geval zit er in de auto een lek, waardoor regen en vocht binnenkomt. Uit ervaring kan een XLEasy medewerker bevestigen dat dit geen pretje is, zeker wanneer je in de winter zowel de buitenkant als de binnenkant van de voorruit moet krabben.

Voorkomen is beter dan...

Het beste is natuurlijk voorkomen dat er vocht in je auto komt. Zoals we al aangaven kan je dit niet helemaal voorkomen, maar alle beetjes helpen. Het belangrijkst is dat je auto en de afsluitende rubbers in goede staat zijn. Dat voorkomt taferelen die we eerder benoemden en houdt het meeste vocht al buiten je auto. Staat je auto onder een boom en vallen hier nu in de herfst een hoop bladeren op? Controleer dan ook zo nu en dan de rooster aan de buitenkant van de auto, zodat de vrij blijven en goed kunnen functioneren. Een natte jas of paraplu? Laat deze dan niet in de auto liggen maar laat deze binnen in huis drogen of buiten waar hij droog hangt of staat.

Omdat niet al het vocht buiten de auto blijft, zijn er ook mogelijkheden om te voorkomen dat het blijft hangen of zich aan de voorruit hecht. Heb je een airconditioning? Rij dan ook in de winter af en toe met de airco aan. Deze zorgt er namelijk voor dat de lucht droger wordt, waardoor er later minder condens zal ontstaan om zich aan je voorruit te hechten. Wanneer je geen airco hebt, kan je ook een vochtvreter in je auto zetten of een speciaal kussentje kopen. Tot slot zorgt vuiligheid ervoor dat condens zich beter hecht aan de voorruit. Een goed schoongemaakte voorruit is dan ook belangrijk en zorgt ook nog een voor beter zicht. Het beste kan je hiervoor een speciale autoruitreiniger gebruiken. Mocht je deze niet hebben dan kan een beetje shampoo of afwasmiddel ook al het verschil maken. 

Het kwaad is geschied… 

Ondanks dat je zo je best kunt doen om het beslaan van je ruit te voorkomen, is het helaas niet altijd te vermijden. Wat kan je dan het best doen om je voorruit weer vrij te maken van de condens? Het is belangrijk om in geen geval met je handen over de ruit te gaan. Mogelijk heb je dit wel eens gedaan en weet je dan ook dat het zicht vervolgens op een zonnig moment niet per se beter wordt. Door met je handen aan de ruit te zitten breng je namelijk huidvet op het glas aan, en smeer je het aanwezige vuil uit wat zorgt voor strepen. Het beste kan je voor deze situaties een raamtrekker in de auto hebben liggen, zodat je het raam snel vocht vrij kan maken. Het aanzetten van de blazer en verwarming heeft met een koude motor namelijk weinig zin of je moet elektrisch rijden want dan werkt de verwarming onafhankelijk van de elektrische motor.