info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

De stijgende brandstof prijzen

07 - 10 - 2021

Nieuwsoverzicht

Je hebt het waarschijnlijk al wel door gehad bij de laatste keer tanken of het gelezen in het nieuws, de brandstof prijzen breken tegenwoordig records. En helaas, niet op de positieve manier. Want een litertje brandstof kan tegenwoordig maar liefst €2,- kosten en dat merk je wel in je portemonee. 

Waarom deze stijging?

De voornaamste reden dat de brandstofprijs zo sterk is gestegen, is natuurlijk de olieprijs. Op dit moment voeren de OPEC landen de productie van olie langzaam op, maar ten opzichte van de vraag gaat dit eigenlijk te langzaam. Zoals we allemaal hebben geleerd op school wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod en in dit geval is het aanbod te laag voor de vraag waardoor de prijzen stijgen.

Naast de hoge olieprijs speelt ook de belasting een rol, in 2019 zijn de btw en accijns op brandstof verhoogd. Hier komt nu de hoge olieprijs bovenop, waardoor we deze verandering nu extra merken. Zeker wanneer je de vergelijking maakt met landen als Duitsland en België waar een stuk minder belasting wordt gehefen op brandstof. Tot slot is er nog de invoering van de E10 brandstof en de eisen die daaraan gesteld worden. Hierdoor is het product opzich ook duurder geworden en zorgt dit alles samen nu voor de relatief hoge brandstof prijs.

Hoe kan ik zo goedkoop mogelijk tanken?

Bij je private lease auto hoef je naast je leasetarief enkel voor de brandstof te betalen. Dan is het natuurlijk wel zuur als die laatste zo duur is op dit moment. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden waardoor je nog wat geld kan besparen wanneer je gaat tanken.

Ten eerste kan je natuurlijk naar Duitsland of België rijden om daar je auto vol te gooien. Dit scheelt je in de meeste gevallen al snel minimaal 20 cent per liter en dat merk je dan ook wel in je portemonee. Nu is Duitsland of België niet voor iedereen om de hoek, maar gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden.

De prijs bij de pomp wordt namelijk voor een deel bepaald door de hoeveelheid verkeer die langs het tankstation rijdt. Daardoor zijn de prijzen van de tankstations aan de snelweg vaak hoger dan die je aan de buitenrand van de stad vindt. Daarom is het ook aan te raden om ergens in een buitenwijk in de stad te gaan tanken of als je nog meer wilt besparen ergens bij een tankstation op het platteland. Zo is het tankstation Tango in Oude Pekela de goedkoopste van Nederland.

Tot slot kan je nog wat extra besparen door te tanken bij een onbemande pomp, ook dit scheelt vaak een paar centen en over het hele jaar scheelt dit toch aardig in te portomonee.