info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Wat is de beste methode voor een schone auto?

09 - 08 - 2022

Nieuwsoverzicht

Door de hoge tempraturen en omdat het alweer even geleden is dat het geregend heeft, hebben we in Nederland helaas weer een water tekort. Dit betekent dat we allemaal wat zuiniger aan moeten doen en zaken als het wassen van onze auto mogelijk even moeten uitstellen.

Maar wat als er wel genoeg regen valt en we geen water tekort kennen. Wat is dan de beste manier om je auto te wassen. Is dit met de hand of toch lekker gemakkelijk door de wasstraat?

Welke was methodes zijn er

In de basis onderscheiden we zoals net genoemd het door de wasstraat rijden met je auto en de auto met de hand wassen. Deze laatste kunnen we nog opsplitsen omdat je er voor kan kiezen om dit thuis te doen met een emmertje sop of door het gebruik van een wasbox. Deze laatste heeft als voordeel dat het vuile water wordt opgevangen en je zelf geen materiaal hoeft te kopen, iets wat ook geldt voor de wasstraat.

Uiteraard kan je de verschillende methodes ook met elkaar koppelen. Zo kies ik er persoonlijk voor om eerst door de wasstraat te rijden en daarna met een vochtige doek de overgeslagen plekken nog te behandelen. Een nadeel van de wasstraat is namelijk dat sommige plekken niet bereikt worden en er hierdoor vuil achterblijft, je ziet dit voornamelijk achter opstaande randen zoals de rand achter je achterklep.

De voor en tegens

De verschillende methodes hebben zowel voor- als nadelen. Bij de wasstraat is het grote voordeel het gemak je kan immers gewoon in de auto blijven zitten. Verder wordt het vuile water opgevangen en gereinigd zodat het niet zo terug stroomt de natuur in. Een nadeel is zoals net genoemd dat de wasstraat niet alle plekjes bereikt. Maar met de wasstraat bereik je ook plekken die je met de hand niet bereikt zoals de bodem van de auto. Dit is extra belangrijk in de winter wanneer hier pekel kan blijven zitten wat de bodem van je auto aantast.

Een nadeel wat men associeert met de wasstraat zijn de krassen die ontstaan door de borstels. Tegenwoordig gebruiken wasstraten echter textiele borstels die geen krassen achterlaten. Het voorwassen wat in de meeste gevallen wordt gedaan zorgt ervoor dat zand en dergelijke wordt weggespoeld en zo geen krassen kan veroorzaken. Dit is ook belangrijk wanneer je de auto met de hand wast, eerst het grove vuil wegspoelen voordat je er met een spons of doek overheen gaat. Een ander nadeel is de prijs van een wasstraat, hier betaal je al snel €15,- voor per wasbeurt.

Met een handwas kan je alle kleine hoekjes behandelen en gebruik je over het algemeen ook een stuk minder water. Het nadeel is dat wanneer je dit thuis doet dat het vuile water zo de natuur in stroomt. Je kan er hierdoor beter voor kiezen om zoals eerder aangegeven eerst door de wasstraat te rijden of het grove werk in een wasbox te doen en het detail werk thuis te doen met een vochtige doek en eventuele speciale schoonmaak spray voor je auto. Met deze laatste combinatie ben je ook nog eens een stuk goedkoper uit dan wanneer je door de wasstraat gaat.

De beste methode hangt van jou af

Zoals je hebt kunnen lezen is er geen methode die op zich zelf het beste is. Vind je een super schone auto niet heel belangrijk en wil je vooral dat hij schoner oogt? Dan is een ritje door de wasstraat voldoende. Ben je er liever niet zoveel geld aan kwijt en wil je er wel wat moeite in steken dan is een wasbox de beste oplossing.

Wil je dat je auto er weer als nieuw uit ziet? Kies dan voor een handwas in combinatie met de wasstraat of de wasbox. Zo kan je eerst het grove vuil van je auto afspoelen zonder het milieu al te erg te belasten en kan je daarna je auto met de hand poetsen voor het beste resultaat.