info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

De Nederlandse winter en winterbanden

20 - 10 - 2021

Nieuwsoverzicht

De dagen worden korter, de tempratuur daalt en her en der laten de eerste bomen hun blaadjes vallen. Het valt (helaas) niet langer te ontkennen, maar de zomer is voorbij en de winter komt langzaam dichterbij. Tegelijkertijd met deze ontwikkeling komt ook de jaarlijkse vraag naar boven: heb ik winterbanden nodig voor mijn auto? 

Wat zijn winterbanden?

Het grote verschil tussen zomer- en winterbanden zit in het gebruikte rubber en het soort profiel. Een zomerband heeft een steviger soort rubber dan winterbanden. Bij relatief hoge tempraturen is dit ideaal, want dit zorgt voor genoeg grip en minimaliseert de hoeveelheid slijtage. Wanneer de tempraturen echter dalen wordt het rubber harder en verliest de zomerband een deel van zijn grip.

Doordat de winterband van zichzelf een zachter soort rubber heeft, blijft de hoeveelheid grip beter. Verder is het profiel van de winterband grover ten opzichte van de zomerband met diepere en bredere groeven, hierdoor behoudt de band beter contact met het wegdek en kan de sneeuw makkelijker van de band afgeleid worden. We rijden vervolgens niet het gehele jaar op winterbanden, omdat deze sneller slijten bij warm weer dan zomerbanden. Nog belangrijker: de remweg van een winterband ligt hoger bij warme tempraturen dan bij de zomerband. 

Zijn winterbanden nodig?

Een winterband werkt op het moment dat de tempratuur onder de 7 graden daalt. Vooral wanneer het wegdek dan ook nog nat is door regen of sneeuw, biedt de winterband meer grip ten opzichte van de zomerband. Nu komen deze factoren in Nederland met enige regelmaat voor en is de winterband op die momenten de veilige keuze. Echter is het niet zo dat de zomerband helemaal onveilig is en vooral bij een droog wegdek is het verschil in de remweg minimaal. Pas wanneer het wegdek bedekt is met sneeuw, maakt de winterband een groot verschil en sta je bij een snelheid van 50km/u in 30 meter stil in plaats van 65 meter bij een zomerband. Maar dan hebben we het over sneeuwval en dat gebeurt een stuk minder vaak in Nederland en vaak wordt er dan ook voldoende gestrooid.

Wanneer je in Nederland blijft is een winterband dan ook geen must en red je het prima met je zomerbanden. Zolang je maar wat voorzichtiger bent wanneer de tempratuur daalt, wat uiteraard ook verstandig als je wel winterbanden hebt, want ook dan kan je nog altijd weg glijden in de sneeuw. Ga je naar het buitenland voor bijvoorbeeld een skivakantie, dan is het wel verstandig om hiervoor je auto te voorzien van winterbanden. De kans op winterse omstandigheden is dan een stuk groter en je kan de extra grip goed gebruiken wanneer je berg- op of af rijdt. Daarnaast is het gebruik van een winter- of all-season band vaak verplicht in sommige landen. Zo is in Duitsland het gebruik van een winter- of all-season band verplicht bij winterse omstandigheden.

Wil jij winterbanden in je contract?

Winterbanden kunnen altijd toegevoegd worden aan je private leasecontract bij XLEasy. Heb je al een private leasecontract bij ons maar zonder winterbanden? Dan kan je deze indien nodig alsnog laten toevoegen aan je contract. Hiervoor kan je een vrijblijvende offerte bij ons opvragen.