info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

SEPP - Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren

Elektrische auto’s zijn populair. Geen wonder, want elektrische auto’s bieden fantastische prestaties en zijn nog milieuvriendelijk ook. 

Elektrische auto’s hebben ook een keerzijde; het leasebedrag voor een elektrische auto ligt doorgaans hoger dan dat van een vergelijkbare auto die op benzine, diesel of autogas rijdt. Om dit nadeel te compenseren en zo het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren, heeft de Nederlandse Overheid sinds 4 juni 2020 een subsidieregeling ingesteld om milieuvriendelijk, elektrisch rijden te stimuleren: de SEPP.

De vraag is natuurlijk, kom je met een leaseauto van XLEasy in aanmerking komt voor deze subsidieregeling? 

Wat is de SEPP-regeling?

De afkorting SEPP staat voor Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren. De overheid heeft de SEPP ingesteld om het gebruik van compacte elektrische auto’s en elektrische middenklassers te stimuleren. Want terwijl het aantal verkochte elektrische auto’s in het dure segment recordhoogtes bereikt, bestaat het gros van de auto’s op onze snelwegen nog uit auto’s die rijden op benzine, gas of diesel. Door instelling van de SEPP-regeling hoopt de overheid te bereiken dat een groter aandeel van het Nederlandse wagenpark elektrisch gaat rijden om zo een flinke milieuwinst te realiseren. 

De SEPP geldt voor particulieren die een nieuwe of een tweedehands elektrische personenauto kopen óf leasen. Je komt dus ook in aanmerking voor deze regeling als je een nieuwe elektrische auto leaset bij XLEasy.

Wanneer kom je in aanmerking voor deze subsidie?

Je komt in aanmerking als je voldoet aan de volgende kenmerken:

  • De elektrische auto die je leaset heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer en is volledig elektrisch. Voor een hybride auto kun je dus geen subsidie aanvragen.
  • De catalogusprijs van je auto is hoger dan € 12.000, maar lager dan € 45.000.
  • Je leaset je auto bij een leasemaatschappij die het Keurmerk Private Lease heeft, zoals XLEasy.
  • Je hebt de leaseovereenkomst gesloten op of na 4 juni 2020. 
  • Je vraagt de subsidie aan binnen 60 dagen na het ondertekenen van de leaseovereenkomst.
  • Je auto staat bij de RDW op dezelfde naam geregistreerd als de leaseovereenkomst. Als deze twee namen niet overeenkomen, kun je geen subsidie ontvangen.
  • Je woont in Nederland.

 

Om in aanmerking te komen voor een subsidieaanvraag voor nieuwe leaseauto’s, moet je leaseauto aantoonbaar nieuw zijn. Dit is alleen het geval als de datum van eerste toelating, de datum van tenaamstellen én de datum waarop de leaseauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd gelijk zijn. 

Tenslotte moet de auto waarvoor je subsidie aanvraagt op de lijst met auto’s staan waarvoor SEPP-subsidie kan worden aangevraagd. Klik op deze link om de actuele lijst te bekijken.

Hoe vraag je deze subsidie aan?

De regeling wordt uitgevoerd door de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een uitvoerende dienst voor zowel het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat als het Ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Elk kalenderjaar stelt de overheid een budget beschikbaar voor de SEPP-regeling. Als het budget voor een jaar op is, worden aanvragen doorgezet naar het volgend jaar. 

Het aanvragen van deze subsidie kun je zelf doen op het moment dat de elektrische auto op jouw naam is gezet.

Meer informatie over hoe je de SEPP-subsidie aanvraagt vind je via deze link.

Hoe hoog is het subsidiebedrag?

Als je aanvraag voor subsidie voor een nieuwe elektrische leaseauto wordt goedgekeurd dan krijg je € 4.000 subsidie over 4 jaar. Per jaar is dit dus € 1.000 subsidie. 

De RVO verdeelt deze SEPP-subsidie in maandelijkse termijnen en maakt elke maand dit termijnbedrag over naar je rekening. Zodoende schrijft de RVO elke maand € 83,33 bij op je bankrekening. Je ontvangt dit maandelijks subsidiebedrag maximaal 4 jaar lang, zolang je eigenaar bent van de elektrische auto waarvoor je subsidie hebt aangevraagd. De subsidiebetaling stopt dus, als je de leaseauto waarvoor je subsidie ontvangt, inlevert bij XLEasy.

Dus als je leasetermijn 36 maanden is, dan stopt de subsidiebetaling na het inleveren van je elektrische leaseauto na 3 jaar.