info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Verschil financial lease en private lease

XLEasy staat voor transparantie en helderheid. We vertellen de zaken altijd zo eenvoudig mogelijk, zodat jij op basis van betrouwbare, heldere informatie je beslissingen kunt nemen. Natuurlijk is niet altijd alles eenvoudig, maar toch doen we ons best om complexe vraagstukken in heldere bewoordingen uit te leggen. Daarbij proberen we vaktermen en jargon te voorkomen.

In de autobranche wordt te pas en te onpas het woord ‘lease’ gebruikt, waarbij uit de context moet blijken om welke leasevorm het gaat. We merken dat veel mensen daardoor in de war raken en dat is gevaarlijk, want elke leasevorm heeft een ander doel en andere gevolgen voor je financiële situatie. Zo krijgen we vaak de vraag wat het verschil is tussen de verschillende vormen van lease. Met name krijgen we vaak de vraag:

Wat is het verschil tussen financial lease en private lease?

Wat is financial lease?

Financial lease heet in het Nederlands ook wel ‘huurkoop’. Bij deze vorm van lease betaal je elke maand een vast bedrag en aan het einde van de looptijd heb je de auto gekocht. Een ander belangrijk kenmerk van financial lease is dat je gedurende de looptijd van de overeenkomst zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Daarnaast vragen aanbieders van financial lease vaak aan het begin van de leaseperiode een grote aanbetaling.  

Met name zakelijke rijders kiezen voor financial lease. Instanties zoals de Consumentenbond raden financial lease door particulieren echter af, omdat het voor particulieren een dure optie is. In het algemeen is voor particulieren goedkoper om zelf een persoonlijke lening af te sluiten. Dan is de auto direct je eigendom, zonder allerlei gedoe. 

Wat is private lease?

Private lease wordt ook wel ‘operational lease’ genoemd. Bij private lease betaal je elke maand een vast bedrag gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst. Voor dat bedrag mag je gedurende de looptijd zelf beschikken over je auto, al blijft de auto juridisch gezien eigendom van de leasemaatschappij.  

Tijdens de looptijd betaal je zelf alleen de brandstofkosten en eventuele boetes, de overige kosten, zoals de kosten voor verzekering, onderhoud en wegenbelasting, zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Gewoonlijk is het vaste maandelijkse bedrag aanmerkelijk lager dan het maandelijkse bedrag voor financial lease: je hoeft tenslotte niet de auto te kopen, want afloop gaat de auto terug naar de leasemaatschappij. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de diverse vormen van autolease? Stuur je vragen aan info@xleasy.nl. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.