info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Hoe veranderd mijn leasetarief als de korting voor wegenbelasting voor elektrische auto's en hybride's wijzigt?

Op dit moment ontvangen mensen met elektrische auto’s of plug-in-hybride auto’s korting op de motorrijtuigenbelasting. Vanaf 1 januari 2025 gaat dit veranderen en wordt de korting afgebouwd. Dit betekent dat het leasetarief van private lease-rijders omhoog gaat. We vinden het belangrijk om u hiervan op de hoogte te houden. Op deze pagina delen we het laatste nieuws over de wijziging van de motorrijtuigenbelasting. 

Wijziging wegenbelasting 2025

In het belastingplan van 2020 stond de maatregel uitgelegd om de korting op de motorrijtuigenbelasting af te bouwen. In de voorjaarsnota, die op 15 april 2024 gepubliceerd is, kwam het demissionaire kabinet met een nieuw voorstel voor het afbouwen van de motorrijtuigenbelasting. Het demissionere kabinet zal in augustus, bij de koopkrachtbesluitvorming, een definities besluit nemen omtrent de motorrijtuigenbelasting. 

Zo ziet het plan voor het afbouwen van de motorrijtuigenbelasting er voor komende jaren uit: 

Elektrische auto’s

-        1 januari 2025: 100% korting op de motorrijtuigenbelasting

-        1 januari 2026: 40% korting op de motorrijtuigenbelasting

-        1 januari 2029: 35% korting op de motorrijtuigenbelasting

1 januari 2031: geen korting op de motorrijtuigenbelasting

Plug-in-hybride
Op een plug-in-hybride auto wordt vanaf 1 januari 2025 geen korting meer gegeven op de motorrijtuigenbelasting. 

Deze kosten worden rechtstreeks aan u doorbelast. Dit betekent dat het leasetarief bij iedere wijziging omhoog gaat.

Wat is wegenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting of houderschapsbelasting (HSB) genoemd, is de belasting die u betaalt over uw private-leaseauto. De motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van de brandstof, emissie (uitstoot van CO2 en fijnstof) en het gewicht van de auto. De motorrijtuigenbelasting bestaat uit twee componenten: de landelijke motorrijtuigenbelasting en de provenciale opcenten. De landelijke motorrijtuigenbelasting wordt vastgesteld door de overheid. De provenciale opcenten wordt vastgesteld door de provincie waar de leaseauto geregistreerd staat. Er kan soms een wijziging plaatsvinden in de motorrijtuigenbelasting. Een wijziging in de motorrijtuigenbelasting wordt atlijd doorgevoerd in uw private-leasetarief. Hierover informeren wij u december per e-mail. 

U kunt zelf de motorrijtuigenbelasting berekenen op de website van de belastingdienst. 

Wegenbelasting voor elektrische auto’s en plug-in-hybride

Voor elektrische- en plug-in-hybride auto’s wordt de motorrijtuigenbelasting berekend op basis van het tarief voor motorrijtuigenbelasting voor benzine auto’s. Verder wordt de motorrijtuigenbelasting berekend op basis van het gewicht van de auto. En omdat elektrische auto’s een zware accu hebben die het gewicht van de auto zwaar maken, betalenelektrische rijders een hogere  motorrijtuigenbelasting.

Op dit moment betalen leaserijders  geen motorrijtuigenbelasting voor  elektrische private-leaseauto’s. Rijdt u in een plug-in-hybride private-leaseauto? Dan ontvangt u een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting. De overheid heeft dit geïntroduceerd om elektrisch rijden en de verduurzaming van de mobiliteitssector te stimuleren. De huidige belastingvoordelen zouden gelden tot 1 januari 2025. Dit gaat veranderen. 

Verandering wegenbelasting 2025

Het oorspronkelijke plan van de overheid was om de huidige korting op de motorrijtuigenbelasting, vanaf 1 januari 2025, in twee jaar tijd af te bouwen. Dit zou betekenen dat motorrijtuigenbelasting voor elektrische- en plug-in-hybrides (gedeeltelijk) zou vervallen. Dit wordt hieronder uitgelegd. 

Elektrische auto’s 
Vanaf 1 januari 2025 betaalt de u 25% motorrijtuigenbelasting en vanaf 1 januari 2026 betaalt  u de volledige 100% motorrijtuigenbelasting. 

Plug-in-hybride
Vanaf 1 januari 2025 betaalt u 75% motorrijtuigenbelasting en vanaf 1 januari 2026 betaalt u 100% motorrijtuigenbelasting.  

Op 10 april 2024 is in het nieuws verschenen dat er een nieuw voorstel komt om de korting op de motorrijtuigenbelasting af te bouwen. Dit staat in de voorjaarsnota van 2024 van het demissionaire kabinet. We willen u graag goed informeren over alle wijzigingen over de motorrijtuigenbelasting. Bovenaan aan deze pagina vindt u het meest recente nieuws over de wijziging van de motorrijtuigenbelasting voor elektrische- en plug-in-hybride auto’s.  

Vragen over wegenbelasting en uw private-leasecontract

Dat kan natuurlijk. U kan ons tijdens kantoortijden bellen op 033 479 17 65 of vul het contactformulier in.