info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Is private lease inclusief wegenbelasting?

Veel mensen die overstappen naar private lease zijn bang dat ze naast het maandelijkse leasetarief ook wegenbelasting moeten betalen. Gelukkig kunnen we ze geruststellen. Het maandelijkse private leasebedrag is inclusief wegenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting

Wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting, zoals de officiële naam luidt, is een flinke kostenpost voor automobilisten. Het bedrag aan wegenbelasting is afhankelijk van de brandstof waarop je autorijdt en van het gewicht van je auto. Voor een gemiddelde benzineauto, zoals een Ford Fiesta, betaal je al gauw elke maand 35 euro. Behalve als je gebruik maakt van private lease, want dan zit de wegenbelasting in het vaste, maandelijkse leasebedrag.

Wijzigingen in de motorrijtuigenbelasting

Het is mogelijk dat gedurende de looptijd van je leasecontract de provincie waar je in woont het wegenbelastingtarief aanpast. Dit betekent dat wij per kwartaal meer wegenbelasting voor jou specifieke auto moeten gaan betalen. Dit zijn dan ook de enige kosten in je leasetarief die wij gedurende de looptijd van je contract mogen wijzigen. Hierdoor kan het zijn dat je in het nieuwe jaar per maand net iets meer gaat betalen, meestal hebben we het dan over ongeveer één euro per maand extra. 

Bovenstaande wijziging kan ook optreden wanneer je van de ene naar de andere provincie verhuist. Op basis van het nieuwe geldende wegenbelastingstarief zal je leasetarief gewijzigd worden. In dit geval zou deze ook naar beneden gewijzigd kunnen worden. 

Voor elektrische auto's geldt dat er op dit moment nog geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. Per 2025 veranderd dit naar alle waarschijnlijkheid. Wanneer wij wegenbelasting voor jouw elektrische auto moeten gaan betalen. Zal dit in je leasetarief doorberekend worden.