info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

XLEasy weerlegt de 7 grootste misverstanden over Private Lease

26 - 06 - 2019

Nieuwsoverzicht

Private Lease is enorm in opkomst, ook het aantal particulieren dat kiest voor XLEasy groeit elke dag. Wel zien we dat veel consumenten rondlopen met misverstanden over private lease. Gelukkig kunnen we die altijd weerleggen. Speciaal voor deze blog zet XLEasy de 7 grootste misverstanden op een rij, plus een heldere uitleg over hoe het werkelijk zit. Heb jij alsnog vragen over Private Lease? Laat het XLEasy gerust weten, we geven je graag persoonlijk antwoord.

1. Private lease kost altijd meer geld dan kopen

Niet altijd! XLEasy koopt grote aantallen auto’s in. Hierdoor ontvangen wij korting op aanschaf. Daar komt bij dat de verzekeringspremies lager zijn voor een particulier. Waarom? XLEasy kan bijvoorbeeld het casco risico (het allrisk deel) zelf afdekken. Verder is het voor XLEasy doorgaans geen probleem om de auto na een aantal jaar gebruik weer goed te verkopen. Tel je dit bij elkaar op, dan ben je bij XLEasy met private lease voordeliger uit dan wanneer je zelf een auto koopt. Vooral als je als particulier geld leent om de auto te kopen.

2. Rijd je meer kilometers? Dan moet je daar pittig voor betalen

Dat ligt wel wat genuanceerder. Eigenlijk werkt het als je belbundel voor je mobiel. Overschrijd je die? Dan betaal je een nieuw tarief voor iedere minuut die je meer belt. Voor je private lease auto betaal je bij overschrijding een aantal cent per kilometer. Een andere methode is overstappen op een grotere kilometerbundel. Wij berekenen of dit voordeliger is voor je met de meer-kilometers. Rijd je minder kilometers? Dan hebben wij vaak een vergoeding van minder-kilometers in het contract opgenomen.

3. Na ieder krasje volgt er direct een rekening

XLEasy zit daar ontspannen in. Uiteraard checken we de auto na afloop van het leasecontract op schade. Vooraf maken we een eerlijk verschil tussen ‘acceptabele schade’, zoals gebruikssporen, en ‘niet acceptabele schade’. Is de ‘niet acceptabele schade’ te verhalen omdat bijvoorbeeld iemand anders de schade veroorzaakte? Dan hoef je nergens mee te zitten. Is de schade niet gedekt / verhaalbaar? Dan wordt het eigen risico benut.

4. Met private lease kan ik een hypotheek vergeten

Dit klopt niet 100%, maar het is tegelijkertijd wel een aandachtspunt. Als je kiest voor private lease dan krijg je een BKR-registratie. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor het bedrag dat jij maximaal kunt lenen voor je hypotheek. Een handige vuistregel? Het BKR registreert 65% van deze formule: Leaseprijs x het aantal maanden dat de leaseperiode duurt. In principe zou dit niet per definitie een belemmering mogen zijn voor jouw hypotheek, maar beïnvloed wel je leencapaciteit. Maar let op: niet elke hypotheekverstrekker zit hier zo in. Het is dus wel belangrijk om te checken hoe jouw hypotheekverstrekker hier mee omgaat.

5. Niemand anders dan ik mag in de auto rijden

Dat is beslist niet waar. Jij mag bepalen wie er met jouw private lease auto van XLEasy rijdt. Uiteraard blijf jij voor XLEasy wel het centrale aanspreekpunt.

6. Al mijn schadevrije jaren raak ik kwijt

Dit is écht een groot misverstand. De verzekering staat weliswaar niet op jouw naam, toch kun je na afloop van de leaseperiode een ‘Schadevrij rijden-verklaring’ vragen bij XLEasy. Die bewijst dat je jarenlang zonder schade reed. Vraag je dit eveneens bij je laatste autoverzekeraar op? Dan kun je vaak zelfs met twéé bewijzen van ‘geen schade’ bij een nieuwe verzekeraar terecht. Ook hier is het belangrijk met je nieuwe verzekeraar om tafel te gaan en te vragen naar acceptatie van de schadevrij rijden-verklaring. 

7. Van mijn contract voor private lease kom ik niet los

Dit is bij XLEasy beslist niet waar. Je hebt de mogelijkheid, wanneer je dit belangrijk vindt, je hiervoor tegen een gering bedrag per maand te verzekeren. Wanneer je hebt gekozen voor het beschermingsplan kan je bij bijzondere persoonlijke omstandigheden je contract direct en zonder extra kosten beëindigen. Het gaat dan om ontslag, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, ontbinden van een partnerschap en overlijden. Wil je van de auto af omdat je een andere kleur of versie mooier vindt? Dan is het zo dat je een restbedrag betaalt, zoals bij elke leasemaatschappij.

 

Helpt jou dit? Wil je ook profiteren én genieten van Private Lease via XLEasy? Wij staan voor je klaar! Laat dáár ook geen misverstand over bestaan.

Ivo van Boeijen 
Pascal van de Braak