info@xleasy.nl 033 479 17 65 Saturnus 1
3824 ME Amersfoort

Is private lease consumptief krediet?

Private lease maakt autorijden makkelijker. Je hoeft tenslotte niet te sparen om in een nieuwe auto te rijden en je komt ook niet voor onverwachte, dure reparaties te staan. 

Toch is er ook een belangrijk nadeel verbonden aan private lease, waar mensen die een huis willen kopen mee te maken krijgen. Want als je een huis wilt kopen, zul je gewoonlijk een hypotheek moeten afsluiten en de hypotheekverstrekker is verplicht rekening te houden met leningen en andere vormen van consumptief krediet die je open hebt staan. Hoe groter je uitstaande leningbedrag, des te lager de hypotheeklening die je kunt afsluiten.

Daarom krijgen we vaak van mensen die een woning willen kopen de volgende vraag:

 

Is private lease een vorm van consumptief krediet?

We zijn er heel open in: zolang je een lopende private leaseovereenkomst hebt, kun je minder lenen voor je eigen woning.

Langlopende betalingsverplichting

Uiteraard sluit je geen lening af als je een private leaseovereenkomst afsluit. In die zin valt private lease niet onder consumptief krediet. Maar als je een leaseovereenkomst afsluit ga je wel een langlopende betalingsverplichting aan. Want aan de ene kant krijg je als gevolg van de overeenkomst een nieuwe auto naar eigen keus tot je beschikking, maar in ruil daarvoor beloof je in de leaseovereenkomst om een aantal jaar, elke maand een vast bedrag te betalen. 

Door deze belofte tot betaling daalt je vrij besteedbare inkomen, zodat je minder rente en aflossing kunt betalen voor je hypotheek. Als je dan toch naast je leaseovereenkomst een hypotheek zou afsluiten dan kun je in een situatie terechtkomen dat je niet meer aan al je betalingsverplichtingen kunt voldoen en zelfs failliet kunt raken. 
 

BKR-registratie

Daarom hebben alle bonafide leasemaatschappijen van Nederland die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, met elkaar besloten om 100% van het totale leasebedrag over de looptijd van de overeenkomst aan te melden bij het BKR, het Bureau Kredietregistratie. Dat betekent dat jij minder kunt lenen, omdat hypotheekverstrekkers altijd het BKR raadplegen om er zeker van te zijn dat je de maandelijkse hypotheeklasten kunt dragen.

Doel van deze BKR-registratie is niet om je te plagen of om te voorkomen dat je een huis kunt kopen. Nee, een BKR-registratie beschermt je tegen het risico dat je te hoge financiële verplichtingen aangaat.
 

Meer weten?

Wil je meer weten over de reden waarom we een deel van het totale private leasebedrag aanmelden bij het BKR? Of wil je weten wat het effect hiervan is in jouw situatie? Of wil je meer weten over het vooruitbetalen van je maandelijkse termijnbedragen? 

Neem dan contact met ons op door je mail met vragen te sturen naar info@xleasy.nl. We staan voor je klaar!